Over Couscous

De Echte Smaak van Traditionele Couscous

COUSCOUS

Couscous is het belangrijkste hoofdgerecht van Maghreb’s. Het komt veel voor in Marokko, Tunesië en Algerije. Met de immigratie van Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse mensen naar Europa; Hierdoor maakte Europa kennis met couscous en het werd uiteindelijk een populair gerecht in Frankrijk, Spanje en in Nederland. Noord-Afrika is het thuisland van couscous, maar vanwege de grote vraag vanuit de Maghreb’s en vanwege de populariteit onder de Europeanen, worden er nieuwe fabrieken gebouwd in Italië en Frankrijk. Couscous wordt gevormd door het gestoomde griesmeel af te ronden en het te drogen. Het heeft een ronde vorm die min of meer 3 mm dik is.

Het woord "couscous" is afgeleid van het Arabische woord "Kaskasa" en Berber-woord "Seksu". "Kaskasa" betekent kloppen tot de deeltjes klein zijn. "Seksu" betekent afgerond zijn. Beide woorden spreken de vorm en productiestijl van couscous aan.

DE GESCHIEDENIS VAN COUSCOUS

Couscous wordt naar schatting gebruikt en gekookt sinds de 7e eeuw. De introductie van couscous naar Europa gebeurde in de 17e eeuw. Ibn Battuta, een belangrijke reiziger en reisschrijver van zijn leeftijd, was de eerste die couscous in een boek noemde. In zijn boek Rihla vertelde hij over de couscous en het belang ervan in het dagelijkse leven van de Noord-Afrikaanse bevolking.

HOE WORDT COUSCOUS GEPRODUCEERD?

Couscous, het hoofdgerecht van de Maghreb's, wordt traditioneel thuis bereid. Het werd geproduceerd op basis van hoge kwaliteit griesmeel en vrouwen bereidden hun couscous tijdens de zomer altijd in hoeveelheden die voldoende waren om tot de volgende zomer te worden geconsumeerd. Later vanwege de grote vraag, werden er couscous-fabrieken opgericht. Als ZIAF leveren wij de echte zelf thuis gemaakte (homemade) couscous smaak aan onze waardevolle consumenten, het is belangrijk om te vertellen over de traditionele manier van couscous maken en over de industriële manier.

Traditionele manier om couscous te bereiden

STAP 1

Leg griesmeel op een blad.

STAP 2

Maak je hand een beetje nat en rond het griesmeel door op je hand te drukken en je hand rond het blad te bewegen.

STAP 3

Wanneer couscous wordt gevormd, laat het mengsel van griesmeel en couscous op een zeef. Door de zeef te bewegen wordt couscous en griesmeel van elkaar afgescheiden.

STAP 4

De korrels die op de zeef achterblijven, zijn Couscous korrels. Deze korrels moeten apart worden geplaatst. Griesmeel zal uit de zeef vallen.

STAP 5

Ga door met deze stappen totdat alle griesmeel is omgezet in couscous.

Industriële manier om couscous te bereiden

STAP 1

Griesmeel wordt gehydrateerd en door continu te mengen verkrijgt het een ronde vorm.

STAP 2

Sommige couscous korrels zijn fijner en sommige zijn grover dan de standaardgrootte. Daarom worden deze aan de hand van grote zeven in kleine en grote korrels gescheiden. Fijnere korrels worden opnieuw in de eerste stap van het proces afgeleverd zodat ze groter in de grootte kunnen worden gevormd om uiteindelijk aan de norm te kunnen voldoen. Terwijl grovere korrels worden fijngemalen tot griesmeel. Vervolgens worden de grovere korrels afgeleverd aan de eerste stap van de productie process.

STAP 3

Korrels van de juiste grootte worden gestoomd om strake en stevig te houden.

STAP 4

Na het stomen worden de korrels gedroogd met droogmachines.

STAP 5

Ten slotte wordt de couscous verpakt.

De Echte Smaak van Traditionele Couscous

Onze Producten

Zie de details

Couscous Recepten

Zie recepten